Κανόνες για τη φροντίδα του πιάνου

Σε αυτή τη σελίδα, θα σας δώσουμε κάποιους βασικούς κανόνες/οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθεί κάθε κάτοχος πιάνου (ανεξαρτήτου της αξίας του), προκειμένου να εξασφαλίζει την καλή και μακροχρόνια λειτουργία του πιάνου του.

  • Να χορδίζετε τακτικά το πιάνο σας.
  • Να διατηρείτε το πιάνο σας καθαρό. Να έχετε καλυμμένο το κλαβιέ όταν δεν το χρησιμοποιείτε για την αποφυγή της συσσώρευσης σκόνης. Να καθαρίζετε τα πλήκτρα σκουπίζοντάς τα περιστασιακά με ένα υγρό πανί και αμέσως μετά να τα στεγνώνετε. Αν η συσσωρευμένη βρωμιά δεν μπορεί να απομακρυνθεί με ένα υγρό πανί, δοκιμάστε να τρίψετε το πανί σε μία πλάκα μαλακού σαπουνιού ή να το μουσκέψετε με απορρυπαντικό πιάτων πριν το σκουπίσετε. Μη χρησιμοποιείτε χημικά ή διαλυτικές ουσίες για να καθαρίσετε τα πλήκτρα του πιάνου σας. Καλέστε έναν αρμόδιο τεχνικό πιάνου για να απομακρύνει από τα πλήκτρα οτιδήποτε δεν μπορείτε να αφαιρέσετε οι ίδιοι.
  • Για να διατηρήσετε την εξωτερική επιφάνεια του πιάνου, μπορείτε να σκουπίσετε το εξωτερικό κάλυμμα με ένα υγρό βαμβακερό πανί για να απομακρύνετε τα δακτυλικά αποτυπώματα, ή να το γυαλίσετε με ένα αξιόπιστο διάλυμα τύπου γαλακτώματος με βάση το νερό ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αποφύγετε τα σπρέϊ γυαλίσματος που περιέχουν σιλικόνη. Ο τεχνικός σας μπορεί να σας προτείνει μια συγκεκριμένη μάρκα.
  • Η συντήρηση του εσωτερικού μηχανισμού του πιάνου και η ρύθμιση θα πρέπει να ανατίθενται σε έναν έμπειρο τεχνικό πιάνων. Αντισταθείτε στον «πειρασμό» να ξεσκονίσετε οι ίδιοι το εσωτερικό του πιάνου σας, να λαδώσετε τα κινούμενα μέρη, ή να χρησιμοποιήσετε αντισκορικά ή εντομοαπωθητικές ουσίες. Ο τεχνικός του πιάνου σας θα αναλάβει όλα τα εσωτερικά προβλήματα.
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε μία σχετικά σταθερή θερμοκρασία και να ελέγχετε την υγρασία στο δωμάτιο που είναι τοποθετημένο το πιάνο σας. Είναι σημαντικό να βρίσκεται το πιάνο σας μακριά από θερμαντικές συσκευές το χειμώνα, από συστήματα εξαερισμού το καλοκαίρι, από τζάκια, από παράθυρα που ανοίγουν συχνά ή από εξωτερικές πόρτες, και από το άμεσο φως του ήλιου.
  • Να παίζετε το πιάνο σας τακτικά. Ένα μειονέκτημα των αδρανών πιάνων, αν θεωρήσουμε ότι ήδη υφίστανται διακοπή συντήρησης, είναι ότι μια επιζήμια κατάσταση ή ένα επιβλαβές περιβάλλον δεν μπορούν να αναγνωριστούν, και ένα αυξανόμενο πρόβλημα μπορεί να καταλήξει σε ζημιά που θα μπορούσε να μην είχε συμβεί αν υπήρχε τακτική συντήρηση. Για να χορδιστεί ένα πιάνο που έχει μείνει ξεκούρδιστο επί χρόνια, συχνά απαιτείται αύξηση συχνότητας. Καθώς το πιάνο παλιώνει, μπορεί να αρχίσει να παρουσιάζει περισσότερα σοβαρά προβλήματα τα οποία ο τεχνικός σας μπορεί να σας βοηθήσει να τα αξιολογήσετε.
Κανόνες για τη φροντίδα του πιάνου
Καθαρισμός πιάνου
  • Να μην ακουμπάτε πάνω στο πιάνο ποτά και γενικότερα κάθε είδους υγρά. Σε περίπτωση που χυθεί κάποιο υγρό και φτάσει στο μηχανισμό, ειδοποιήστε αμέσως τον τεχνικό πιάνου. Σε πολλές περιπτώσεις από τη στιγμή που θα χυθεί κάποιο υγρό, η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη και γι’αυτό το λόγο η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος «θεραπείας».
  • Μην προσπαθείτε να κάνετε μόνοι σας επιδιορθώσεις στο πιάνο σας. Αν και κάποιο πρόβλημα μπορεί να φαίνεται εύκολο να λυθεί (όπως το να αντικαταστήσετε την επιφάνεια ενός πλήκτρου που έχει ξεκολλήσει), ένας έμπειρος τεχνικός θα έχει τα κατάλληλα εργαλεία και εξαρτήματα για να κάνει τις επιδιορθώσεις γρήγορα και σωστά. Να θυμάστε ότι οι ανεπιτυχείς επιδιορθώσεις από ερασιτέχνες συνήθως κοστίζουν περισσότερο να διορθωθούν απ’ότι το αρχικό πρόβλημα, και μπορεί να μειώσουν την αξία του μουσικού σας οργάνου.
  • Να χρησιμοποιείτε πάντα έναν επαγγελματία μεταφορέα πιάνων για να μετακινήσει το πιάνο σας. Έτσι θα αποφύγετε να κάνετε κάποιο κακό στον εαυτό σας, στο πιάνο σας και στο σπίτι σας.
  • Διαλέξτε τον τεχνικό του πιάνου σας με προσοχή. Είναι σημαντικό ο συντηρητής όχι μόνο να είναι ικανός να χορδίζει, να ρεγουλάρει και να επιδιορθώνει το πιάνο σας, αλλά και να είναι κάποιος με τον οποίον νιώθετε άνετα να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το πιάνο σας. Το να επιλέξετε έναν έμπειρο τεχνικό πιάνου που είναι επιφορτισμένος με τη συνολική φροντίδα του πιάνου σας, και όχι απλά με ένα ευκαιριακό χόρδισμα, είναι η καλύτερη ασφάλεια.