Αναπαλαίωση – Επιδιόρθωση πιάνου

Όταν η τακτική συντήρηση όπως το χόρδισμα, η ρύθμιση, η φωνητική αλλαγή και το καθάρισμα δεν μπορούν πια να εξασφαλίσουν ικανοποιητική απόδοση, το πιάνο μπορεί να χρειάζεται επιδιόρθωση ή αναπαλαίωση.

Τα πιάνα αποτελούνται από εκατοντάδες κινούμενα εξαρτήματα. Όταν αυτά τα εξαρτήματα κολλάνε, μπλοκάρουν ή σπάνε, χρειάζονται επιδιόρθωση. Η επιδιόρθωση περιλαμβάνει την αντικατάσταση ή επιδιόρθωση των υπαρχόντων εξαρτημάτων για να διατηρηθεί το πιάνο στην αρχική του κατάσταση.

Η επιδιόρθωση περιλαμβάνει την αντικατάσταση των σπασμένων εξαρτημάτων του μηχανισμού όπως στειλιάρια και κεφαλές των σφυριών, μοχλοί και φλάντζες, σουρντίνων, επιφάνειες πλήκτρων, μέρη της κάσας του πιάνου, ρωγμές στο ηχείο, χυτά μέρη του πιάνου, σπασμένες χορδές, κλειδιά που δεν κρατάνε και καθαρισμό του μηχανισμού του πιάνου. (Η τσόχα φθείρεται, οι χορδές σπάνε, οι ξύλινες επιφάνειες αδυνατίζουν και ραγίζουν, και το εξωτερικό φινίρισμα χάνει την ομορφιά του).

Στα καινούρια πιάνα η συχνότερη αιτία επιδιόρθωσης είναι η κακομεταχείριση του πιάνου ή η κακή κατασκευή. Στα παλαιότερα πιάνα απαιτείται πιο συχνά επιδιόρθωση εξαιτίας διάφορων λόγων που ποικίλλουν: από παραμέληση και κακομεταχείριση μέχρι και βλάβη των εξαρτημάτων λόγω της παλαιότητας του πιάνου.

Η αναπαλαίωση περιλαμβάνει πλήρη αντικατάσταση των μερών του πιάνου. Είναι η διαδικασία επάνδρωσης ενός παλαιού πιάνου με καινούρια εξαρτήματα, επαναφέροντας ουσιαστικά το πιάνο στην κατάσταση που είχε όταν ήταν καινούριο.

Μερικές φορές η αναπαλαίωση του πιάνου είναι ασύμφορη γιατί το κόστος της υπερβαίνει την αξία του μουσικού οργάνου. Απαιτείται προσεκτική εκτίμηση του οργάνου για να διαπιστωθεί κατά πόσο το πιάνο είναι υποψήφιο για αναπαλαίωση, ή αντ’ αυτού χρειάζεται επιδιορθώσεις, που είναι συνήθως μία φθηνότερη επιλογή και, έχει ως αποτέλεσμα ένα όργανο με τέλεια απόδοση στο παίξιμο.

Έχετε πιάνο που χρειάζεται αναπαλαίωση ή επιδιόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας