Ρύθμιση και φωνητική αλλαγή πιάνου

Εκτός από το χόρδισμα του πιάνου που έχει σχέση με την συχνότητα του ήχου, υπάρχουν δύο άλλες παράμετροι μουσικής εκτέλεσης που χρειάζονται ρύθμιση κατά διαστήματα:

  • ο ήχος (με τη φωνητική αλλαγή)
  • και η αίσθηση στο παίξιμο (με τη ρύθμιση).

Τα πλήκτρα του πιάνου και ο μηχανισμός τους σχεδιάστηκαν για να επιδέχονται ρύθμιση, καθώς τα εξαρτήματα του μηχανισμού επηρεάζονται από τη φθορά και τις μεταβολές της υγρασίας και απορυθμίζονται.

 Έχετε κατά νου πως η ρύθμιση ενός πιάνου εξαρτάται από το πόσο συχνά χρησιμοποιείται. 

Το (συχνό) παίξιμο θα κατεβάσει την ισοστάθμιση των πλήκτρων, αλλάζοντας την ανταπόκριση του μηχανισμού (των πλήκτρων), και προκαλώντας μία διαφορετική αίσθηση στο παίξιμο στον πιανίστα. Η κακή ρύθμιση ενός πιάνου καθιστά το παίξιμο πιο δύσκολο και συγχρόνως επηρεάζεται και ο ήχος του.

Η φωνητική αλλαγή διασφαλίζει ότι η χροιά του πιάνου είναι ομοιόμορφη από νότα σε νότα. Στόχος της φωνητικής αλλαγής είναι να πετύχει έναν ισορροπημένο ήχο, είτε είναι ζωηρός, κανονικός ή μαλακός. Σε αντίθεση με το χόρδισμα που έχει σχέση κυρίως με τη ρύθμιση της έντασης των χορδών, η φωνητική αλλαγή έχει σχέση με τα σφυράκια του πιάνου και τη σχέση τους με τις χορδές. Η φωνητική αλλαγή στα σφυράκια εξαρτάται από το αν το πιάνο είναι καλά ρυθμισμένο, με όλα τα σφυράκια να χτυπάνε τις χορδές με τον ίδιο τρόπο. Η φωνητική αλλαγή εξαρτάται επίσης από το αν το πιάνο είναι χορδισμένο. Η φωνητική αλλαγή μεταβάλλεται καθώς η τσόχα από τα σφυράκια φθείρεται με το παίξιμο που την ισοπεδώνει και την αυλακώνει, ή με το πέρασμα του χρόνου όταν η τσόχα χάνει την υγρασία της και γίνεται σκληρή και σπάει .

Η ρύθμιση και η φωνητική αλλαγή, όπως και το χόρδισμα, είναι μέρος ενός ολοκληρωμένoυ service του πιάνου και θα πρέπει να ελέγχονται σε κάθε επίσκεψη του τεχνικού για να διατηρείται ο ήχος του πιάνου σε άριστη κατάσταση.

Το ιδανικό είναι να χορδίζετε το πιάνο σας 2 φορές το χρόνο ή όσες φορές προτείνει ο κατασκευαστής. Όταν το χόρδισμα γίνεται σε τακτικά διαστήματα, ο τεχνικός μπορεί να διατηρήσει τον ήχο (με την φωνητική αλλαγή) και το παίξιμο (με τη ρύθμιση) σε άριστη κατάσταση.

Όταν τα πιάνα δεν χορδίζονται τακτικά πέφτει η συχνότητά τους και απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρηθεί. Ένα πιάνο του οποίου η οξύτητα είναι χαμηλότερη της συχνότητας αναφοράς, μπορεί να είναι χορδισμένο σωστά, αλλά έχει την τάση να ακούγεται άψυχο, μουντό και άχρωμο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ρυθμίσουμε το πιάνο σας! Επικοινωνία